Maaliskuu 2020

Lappajärven kunnanjohtajan artikkelikuva

Arvoisat Lappajärveläiset,  

Kirjoitan tätä päivitystä hyvin epätodellisen tuntuisessa tilanteessa . Suomea ja Lappajärveä on kohdannut rauhanajan haastavin, syvin ja laajin operaatio jo pandemiaksikin äityneen Korona-viruksen (covid-19) johdosta.

Valtava positiivinen tekemisen meininki, joka Lappajärvellä ja koko järviseudulla oli saatu aikaiseksi, lakaistiin kertaheitolla hamaan tulevaisuuteen, jonka päättymistä voimme vain tässä kohtaa arvailla.

Tilanne on monilta osiltaan vielä meille kaikille epäselvä, ja tilanteen vaikutukset vasta arvailujen varassa, mutta selvää on jo se, että ne ovat massiiviset koko yhteiskunnalle ja ympäröivälle maailmalle. Maailma ei kuitenkaan saa pysähtyä, eikä Lappajärvi maailman mukana. Me Lappajärven kuntana joudumme tekemään monia poikkeusjärjestelyitä ja ratkaisuja vallitsevan tilanteen puitteissa, mutta olennaista on se, että järjestelmämme pelaa ja välttämättömimmät toimet ihmisen terveyden- ja turvan takaamiseksi säilyvät.

Pyrimme jatkuvasti informoimaan vallitsevasta tilanteesta ja tekemään kaikkemme, jotta järjestelmä toimii ja palvelee kuntalaisiaan kaikkien mahdollisuuksien rajoissa.

Synkistely tai lamaantuminen ei kuulu meidän toimintatapoihin! Lappajärvi ja Suomi selvii tästäkin maailmaa runtelevasta koettelemuksesta. Me käännämme tämän voitoksi ja suuntaamme katseemme vahvasti eteenpäin. Tilanne on kuitenkin monellakin tavalla kauhea, yrittäjistä – yksilöihin ja perheisiin, koko rakenteemme peruspilareihin, mutta tämä uusi aika ja aikakausi pitää myös nähdä mahdollisuutena monelle uudelle. Me joudumme vakavasti pohtimaan koko järjestelmämme haavoittuvuutta ja toimivuutta. Me joudumme väkisin sopeuttamaan sen ympäröimään yhteiskuntaan ja uusiin nopeasti vaihtuviin tilanteisiin.

Maailma, Suomi ja sen mukana Lappajärvi ei välttämättä tule enää koskaan palamaan ihan täysin samanlaiseksi tämän jälkeen. Me joudumme ikään kuin uuden alun ensimmäisille metreille, kokemaan, näkemään ja tunnustelemaan, miten tästä ja millä toimin ja mihin suuntaan? Maailma kehittyy….

Kuten sanoin, tämä on myös valtava mahdollisuus ja hyödyntämätön potentiaali, jota Lappajärvi ei ainakaan jätä käyttämättä. Me olemme päättäneet selviytyä, ja nämä vastoinkäymiset vain vahvistavat päättäväisyyttämme. Meillä on edelleen järvemme, meillä on edelleen puhdasta ilmaa, meillä on edelleen maailman puhtain luonto, meillä on edelleen maailman puhtainta vettä ja meillä on edelleen maailman päättäväisin ja uutterin kansa, jonka ominaispiirteisiin kuuluu periksiantamattomuus ja yritteliäisyys, sekä vahva yhteisöllisyys.

Käytetään tämä kaikki potentiaali ja piirteidemme rikkaus hyödyksi kunnallemme ja koko ympäröivälle yhteiskunnalle. Pidetään toisistamme huolta ja käytetään aikamme nyt hyödyksi läheisillemme, unohtamatta heitä, jotka kriisistämme syvimmin kärsivät. Meillä on monta tapaa osoittaa nyt oikeaa ja aitoa välittämistä kohdata poikkeuksellisten ja vakavien asioiden ihmisyydellinen puoli.

Kaikkea hyvää meille kaikille ja tehdään tästäkin poikkeavasta tilanteesta uusi mahdollisuus!

Aurinkoisin Terveisin,

Sami Alasara

Kunnanjohtaja

Lappajärvi

Vieritä ylös