Helmikuu 2020

Lappajärven kunnanjohtajan artikkelikuva

Arvoisat Lappajärveläiset ja Helmikuun katsaukseni lukijat,

Pakkanen paukkuu nurkissa ja talvi on kauneimmillaan, vaikkei sitä hetki sitten olisi uskonutkaan. Eriskummallisen pitkä syksyinen ja sateinen ajankohta näyttää vihdoin kääntyneen johonkin, joka ainakin joskus oli enemmän kuin normaalia näillä leveysasteilla. Oli miten oli, varsinainen talvi on jäämässä todennäköisesti melko lyhyeksi, kevään koputellessa jos valollaan ja säteillään kauniin kuntamme rajoja.

Ilokseni vierailin juuri Kalatiekanavan työmaalla, ja minulle aukeni tuo suunnaton ponnistus kokonaisuudessaan. Mielestäni olemme kulkemassa hienoon suuntaan ja tavoitteisiin, jotka palvelevat niin kuntalaista kuin alueella vierailevaakin ennennäkemättömän hienosti. Olen ylpeä siitä, että alamme tunnistamaan alueemme erityispiirteet ja ainutlaatuisen geologisenperimän, joka hakee vertaistaan millä tahansa mittarilla mitattuna. Haluan korostaa alueemme omaleimaisuutta ja rikkautta, koska se on jotain joka tekee alueestamme ainutlaatuisen, alueen jonka perustuksille on hyvä rakentaa se ”Ihmisen kokoinen kunta, jossa on hyvä elää ja yrittää”.

Tästä kaikesta huolimatta elämme haasteellista aikaa valtaosassa Suomen kuntia. Koko kuntasektori on historiansa isoimmissa vaikeuksissa, jotka eritoten heijastuvat meihin pieniin muuttotappio kuntiin, jotka kamppailevat vähentyvien verotulojensa ja suurentuvien menojensa ristitulessa.

Juuri valmistunut Perlaconin raportti on synkkääkin synkempää luettavaa ja kuin napalmia useiden kuntien tulevaisuuden uhkakuviksi. Sen yksioikoinen sanoma väestön ikääntyessä ja syntyvyyden dramaattisessa alenemisessa, sekä työikäisten alati vähentyessä on SOPEUTTAMINEN. Toiminta kunnissa täytyy sopeuttaa palvelun tarvitsijoihin ja tuloihin nähden ja toiminnan sopeuttaminen tarkoittaa sitä, että kunnan tulot ja menot pitää olla tasapainossa.

Kaikki tämä tarkoittaa Lappajärvelläkin monia sopeutuksia, palvelurakenteen, kiinteistöjen ja koko kuntasektorin huolellista tarkastelua. Valtakunnallisten ennusteiden mukaan: (Kevan Maakunta- ja kuntakohtaiset eläköitymistilastot julkaistu (12.2.2020), joka kolmas kuntatyöntekijä jää eläkkeelle seuraavan kymmenen vuoden aikana ja tämä koskettaa vahvasti myös Lappajärveä. Merkille pantavaa on myös se, että mitä pienempi kunta, sitä suurempi osuus vakuutetuista on arvion mukaan jäämässä tulevina vuosina vanhuuseläkkeelle. Tämä on huolestuttava kehityssuunta: Eläköitymiset toisin sanoen uhkaavat heikentää kuntien palvelutuotantokykyä koko maassa, ja erityisesti siellä jossa väestöä muutenkin menetetään eli juuri seutukuntamme alueella. Tähän kun lisätään osaavan ja motivoituneen työvoiman puute monilla aloilla, kuten terveydenhoitoalalla ja monella muulla ammattialalla, niin olemme yksinkertaisesti koko kuntasektorin isoimman haasteen edessä.

Lappajärvi ei kuitenkaan ole alkuunkaan antautumassa. Vaikka alijäämämme on lähelle miljoonan euron luokkaa, johon olemme ajautuneet monestakin syystä ja olosuhteiden pakosta, me käymme haasteeseemme nöyrin, mutta vahvoin ottein. Me haemme aktiivisesti elinvoimaa kuntaamme, hyödynnämme vahvasti koko seutukunnan suotuisan yhteistyöilmapiirin ja ylikunnalliset mahdollisuudet. Me tunnustamme yhdessä haasteellisen tilanteemme, mutta eritoten alueemme omaleimaisuuden, rikkauden ja ainutlaatuisuuden, emmekä jätä kiveäkään kääntämättä. Lappajärvi ansaitsee paikkansa ja olemassaolonsa ja meidän kaikkien tulee tukea tätä kehitystä.

Voin rehellisesti sanoa, että meillä sekä virkakoneistossa, että luottamushenkilöillä, sekä kuntalaisilla on vahvaa halua kääntää uusi sivu Lappajärven historiassa. Sama innokkuus on myös vahvasti nähtävissä koko seutukunnassa, joten yhteistyöllemme on nyt luotu erinomainen pohja, josta meidän kaikkien täytyy pitää kaksin käsin kiinni.

Kiitän nöyrimmin kaikkia teitä luottamuksestanne minua ja virkani jatkamista kohtaan!

Asiat painaa välillä aina uniin ja vapaa-aikaan, mutta se kuulunee kaiketi lajin luonteeseen! Usko ei ole kuitenkaan kertaakaan ollut koetuksella ja myönteinen mieli sekä periksiantamattomuus tulee äidin maidossa Lappajärveltä! Kova työ Lappajärven ja koko seutukunnan eteen tulee vahvalla mandaatillanne jatkumaan!

(TIEDOKSI)

Koska seutukuntamme ja Lappajärvi haluaa tehdä asiat ISOSTI ja KOMIASTI! Yritämme JÄÄ-KARUSELLIN virallista maailmanennätystä Lappajärvellä pääsiäis lauantaina 11.4.2020. Hanke on valtava talkootyön ponnistus, jossa tiedemies, keksijä, ex.nasa:n insinööri Janne Käpylehdon ja miehistönsä johdolla, yritämme jotain sellaista, jota tässä mittakaavassa ei ole ikinä maapallolla tehty. Tarkoituksena on siis tehdä halkaisialtaan suurin ja kaunein liikkuva jääkaruselli, isoimmat jäätanssit, jääsauna, avanto, pääsiäistuli ja paljon muuta kansainvälisen ja kansallisen median loisteessa, joten jokainen käsipari tai jalka tarvitaan tämän ainutlaatuisen tapahtuman toteuttamiseksi. Mukaan ovat tulossa näillä näkymin myös muita seutukuntia.

Asiasta lisää heti kun hommat etenee ja asiat varmistuu!!!

Talviterveisin,

Sami Alasara

Kunnanjohtaja

Lappajärvi

Jaa kirjoitus

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Muita kirjoituksiamme

Ajankohtaista

ITSENÄISYYSPÄIVÄN JUHLALLISUUDET LAPPAJÄRVEN KIRKOSSA 6.12.2021 KLO 10.00 – 11.15

ITSENÄISYYSPÄIVÄN JUHLALLISUUDET LAPPAJÄRVEN KIRKOSSA 6.12.2021 KLO 10.00 – 11.15 OHJELMA: *Itsenäisyyspäivän Jumalanpalvelus*Tervehdyssanat ja juhlapuhe – Lappajärven kunta perusopetuksen rehtori Antti Turpeinen*Musiikkiesitys – Heino Kaski: Yö meren …

lappajärven vapaa-aikatoimen artikkelikuva Ajankohtaista

Lasten teatteriesitys – Täti Hattara ja Töötti 5.12. klo 15.00 – 15.40 @ Lappajärven lukion auditorio meteoriittisali

Täti Hattara ja Töötti – Vuorovaikutteinen klovneriesitys, jossa katsojat pääsevät auttamaan Täti Hattaraa lapsenvahtihommissa. Täti Hattara on hassu tyyppi, iloinen säheltäjä, joka on omasta mielestään maailman …

Ajankohtaista

Lappajärvi-neuleen suunnittelukilpailu 1.12.2021 – 31.1.2022

Lappajärven kunta julkaisee neulekilpailun Lappajärvi-villapaidan suunnittelusta! Kilpailuun voi osallistua 31.1.2022 saakka. Kilpailun voittajalle on luvassa 500 € arvoinen palkkio! Tarkemmat ohjeet ja tiedot kilpailua koskien alla …

Vieritä ylös