Lokakuu 2020

Lappajärven kunnanjohtajan artikkelikuva

Lokakuinen tervehdys kaikille

Syksy on jo ehtinyt hyvään vauhtiin. Auton ikkunat ovat olleet jälleen ensimmäisiä kertoja aamujäässä. Talvi kolkuttelee jo elonmerkkejään ja luonto valmistautuu väri loistollaan pitkään kylmään aikaan.

Meillä Lappajärven kunnassa painetaan työntäyteistä budjettisyksyä erittäin haastavissa olosuhteissa, mutta valoa siihen tuovat monenlaiset kunnianhimoiset hankkeet ja päämäärät, joihin me virkamiehet ja luottamushenkilöt olemme vahvasti sitoutuneet. Päällimmäisenä, iso ja merkittävä, Geopark-hanke, joka etenee junan tavoin kohti ensivuoden hakemuksen jättämistä ja odottaen Unescon evaluaattoreiden tulemista paikalle. Muita merkittäviä asioita on ns. värisuoran kehittäminen, eli Nykälänniemen – Kyrönsaaren – Halkosaaren ja koko Kalatiekanava alueen yhteinen kehittäminen, siltoineen ja mahdolliset loma-asuntomessut pitkän alueen kehityksen lopputuotteena. Lappajärvi haluaa elinvoimaistua ja olla vetovoimainen, joten tulemme vahvasti lisäämään kuntamme näkyvyyttä. Tämä tarkoittaa sitä, että koko kuntamme yleisilme tullaan päivittämään raikkaaksi sekä alueemme kauneutta, elinvoimaa ja vetovoimaa esille tuovaksi kokonaisuudeksi. Vaikka ajat ovat poikkeuksellisen kovat koko kuntasektorilla, Lappajärvi haluaa osoittaa olevansa elinvoimainen ja aina eteenpäin katsova kunta. Tästä hyvänä esimerkkinä on vakaa pyrkimys lisätä yrittäjyyttä ja sopivaa yritystilaa monenlaiselle yrittäjyydelle, jonka pohjana uutta teollisuushalli hankettakin suunnitellaan. Vapaa-aika ja kuntalaisten hyvinvointi on keskiössä, kun suunnitellaan uusia ulko-ilma reittejä, avantouintia, saunamaailmaa, liikunta ja kulttuuri kokonaisuuksia, joista suunnitteilla oleva kunnianhimoinen monitoimihalli yhtenä esimerkkinä mainittakoon uudesta pian valmistuvasta yhteiskoulusta puhumattakaan.

Eräs mainitsemien arvoinen asia on myös lähikuntiemme erittäin hyvät välit, joka tarkoittaa tukevaa pohjaa yhteisille hankkeillemme, projekteille ja koko kuntasektorille. Tästä hyötyvät loppupelissä kaikki kuntalaiset. Yhdessä olemme enemmän ja yhdessä olemme vahvempia, ja vain yhteistyöllä loppu viimeksi selviämme. Ensi talvena olisi tarkoituksemme yhdistää käytännössä lähikuntiemme voima yhteisen jääkarusellin ympärille. Tämä ei tule olemaan mikä tahansa karuselli, vaan maailman suurin sellainen, tavoitteenamme on Guinnesin-ennätyksen haltuun ottaminen Järviseudulle ensimmäisenä maailmassa. Olennaista ei kuitenkaan ole itse karuselli, vaan kuntiemme yhteistyö ja yhdessä tekeminen sekä ennätyksen mahdollistava positiivinen julkisuus kansallisesti ja kansainvälisesti alueellemme. Toki mahdollinen näkymätön vihollinen korona luo tähän, kuten yhteiseen Tokio 2020 –Olympia-metsäpaviljonki hankkeeseemme monenlaisia haasteita, mutta varaudumme myös vaihtoehto B:nä yrittämään esimerkiksi maailman ennätystä (26-28.2.2021) poikkeavin yleisöjärjestelyin ja turvamääräyksin. Tästä asiasta ja yhdistetystä jääveiston SM-kisoista tullaan hyvissä ajoin tiedottamaan, kun palaset saadaan lopullisesti kasaan.

Olen Lappajärven kunnanjohtajana erittäin ylpeä saadessani kirjoittaa myös jotain positiivista tänä haasteellisena ja vaikeana aikana. Puutetta ja epätietoisuutta jaetaan joka tuutista. Mieletön positiivinen vauhti, joka meidän seudulla saavutettiin, lakaistiin hetkessä maton alle ja edessä oli ennakoimatonta huolta ja murhetta jopa epätoivoa, sekä suoranaista myrkkyä koko kuntasektorille yrittäjistä meihin yksilöihin kattaen meidät nuorimmista senioreihin.

Elämme tässä haasteellisessa maailmassa edelleen. Tulevaisuuttamme on äärimmäisen vaikea nyt ennustaa, siihen ei pysty edes alan parhaimmat huippuammattilaiset. Määräyksiä, suosituksia, kehotuksia ja ohjeita satelee joka puolelta, niin yksilö kuin yhteisö, kunnat, valtiot ja koko instituutio ovat edelleen poikkeustilanteessa. Me kaikki varmasti toivomme, että tilanne saadaan mahdollisimman pian vakautettua ja yhteiskunta voi taas aloittaa jälleenrakentamisen. Me haluamme jo jälleenrakentaa, ja haluankin kiittää teitä kaikkia, jotka myötävaikutatte ja katsotte valoisaan tulevaisuuteen ja siihen, että me emme lamaannu missään vaiheessa. Me voitamme tämänkin haasteen yhdessä ja teemme seudustamme juuri sellaisen miksi se ansaitsee tullakin. Tällä hetkellä juuri SINÄ voit vaikuttaa yksilönä siihen, että me teemme kaikkemme, jotta tilanne pysyykin alueellamme rauhallisena. Viime aikojen huolestuneet uutiset korona-tilanteestamme lähialueilla ovat nyt saatu toistaiseksi hallintaan, mutta tilanne voi pahentua nopeastikin, joten pidetään toisistamme huolta ja suojaudutaan ohjeiden mukaan, vältetään turhia sosiaalisia tilanteita, pidetään etäisyyttä ja huolehditaan käsihygieniasta. Me tarvitsemme toisiamme, ja nämä poikkeukselliset toimet ovat nyt juuri se välittämisen teko toisiamme kohtaan.

Mukavaa, energistä ja upeaa syksyä kaikille, yhdessä tästäkin selvitään!

Sami Alasara

Kunnanjohtaja

Lappajärvi

Vieritä ylös