Marraskuu ja joulukuu 2020

Lappajärven kunnanjohtajan artikkelikuva

Marras-Joulukuinen tervehdys,

Elämme monella tavalla poikkeuksellista aikaa niin kunnissa kuin yksilö tasollakin. Jatkuva epätietoisuus, rajoitukset ja ikävät uutiset maailmalta ja Suomesta porautuvat jokaisen ihmisen arkeen ja toimintoihin.

Enää Uusimaa ei vain ole siirtynyt pandemian kiihtymisvaiheeseen, vaan kiihtymisvaiheessa ollaan nyt myös Järviseudullamme, jossa Alajärven koronatilanne on etenkin heikentynyt päivä päivältä. Tartuntaketjuja on myös koko alueellamme, joten tartunnan saaneita on siis myös koko alueellamme kasvavasti ja karanteeniin asetettuja altistuneita Järvi-Pohjanmaan yhteistoiminta-alueella ainakin 370. Tilanne elää kuitenkin päivä päivältä ja se missä tänään näyttää rauhallisemmalta, voi huominen muuttaa tilanteen täysin, kuten viikonlopun puhelut ja hätäkokoukset sen käytännön tasolla osoittavat. Kyseessä on siis räjähdysherkkä ja arvaamaton tilanne, joka tarvitsee myös nopeita ja määrätietoisia toimia.

Erityistä huolta herättää ikä-ihmisten sekä terveydenhoito henkilöstön altistuminen ja kuormittuminen. Hoitohenkilöstöämme kohtaan kohdistuneet karanteenit pakottavat meidät viimeistään suhtautumaan terveydenhoito kuormittavuus ongelmaan suurella vakavuudella. Meidän tulee taata toimiva terveydenhoitojärjestelmä kaikille ja kaikissa tilanteissa ja olosuhteissa, joten alueellamme on jouduttu myös ottamaan monia koviakin toimia käytäntöön.

Lappajärvellä tämä tarkoittaa mm. sitä, että tänä poikkeuksellisena aikana me pyrimme kaikin tavoin minimoimaan altistumia mieluummin etupainotteisesti ja ennaltaehkäisevästi suojellaksemme kaikkia, mutta etenkin heitä jotka ovat suurimmassa vaarassa. Tänä jouluna emme valitettavasti järjestä perinteisiä joulunavauksia, emmekä itsenäisyyspäivän juhlia, tai muita joukko kokoontumisia.

Alueellamme on myös muita rajoituksia ja suosituksia, joten nyt jos koskaan kannattaa seurata Lappajärven kunnan sivuja ja Järvi-Pohjanmaan perusturvan tiedonantoja. Asia on perin ikävä kertoa, mutta me kaikki sen varmasti ymmärrämme. Meidän kuntana tulee huolehtia aina ihmisten turvallisuudesta ja hyvinvoinnista ja sen teemme nyt ja jatkossakin. Me haluamme vahvasti nousta tästä tilanteesta ja me nousemme yhdessä tästä tilanteesta. Me emme anna pandemian pysäyttää kunnianhimoisia hankkeitamme ja suunnitelmiamme, päinvastoin me vahvistumme vastoinkäymisistä.

Mutta on Lappajärvellä ja alueellamme tapahtunut paljon hyvää ja positiivistakin. Lappajärven verkkosivujen iso uudistus on kovassa vauhdissa. Saavutettavuus ja yleisilme tullaan muuttamaan huomattavasti käyttäjäystävällisemmäksi. Nykälänniemen suunnittelu ja iso kuva myös etenee. Saunamaailma keskiössä alkuvuodesta 2021 saadaan jo varmasti jotain näkyvääkin, jonka pohjalle loma-asuntomessuja on hyvä alkaa suunnittelemaan.

Geopark-hanke etenee kovaa vauhtia ja täydentää aikanaan isoa kokonaisuutta palvelevaa matkailutoimintojen järjestelmällistä kehittämistä. Siltahanke ja sen suunnittelun eteneminen Nykälänniemestä – Kyrönsaareen ja Halkosaareen palvelee suunnitelmillaan myös tätä valtavaa kokonaisuutta. Kansainväliset yhteistyökuviot Japani etunenässä Tokion olympialaisineen eivät ole sammuneet pandemian keskellä, vaan yhteistyötä tehdään kokoajan ja valmistaudutaan koronan

jälkeiseen tekemiseen, niin turismin kuin koulutuksenkin saralla. Uusi yhteiskoulumme saa loistaviin uusiin tiloihinsa pian oppilaansa. Alueellinen Impact and Research center etenee Geoparkin ohella eteenpäin.

Lappajärven, Alajärven ja Vimpelin yhteishanke (Ice Carousel ) Jääkaruselli (27-28.2.2021), joka pitää sisällään Guinnessin maailmanennätys yrityksen + Jäävesiton SM-kilpailut vaikka jäästä ei tätä kirjoittaessa ole vielä tietoakaan. Tämä on sinänsä hieno tapahtuma, että vaikka korona rajoitukset olisivat vielä riesanamme, pyrimme yrittämään maailmanennätystä rajaamalla yleisötapahtuman vain silloin pois. Tärkeintä on pyrkiä saavuttamaan alueellemme positiivista julkisuutta niin kansallisesti kuin kansainvälisestikin. Onnistuessaan tämä karuselli symboloi järviseutumme kuntien lähentynyttä yhteistyötä ja elämän etenemistä vaikeista ajoista huolimatta. Lappajärvi haluaa elinvoimaistua ja kehittyä. Tästä kertoo monet kunnianhimoiset suunnitelmat ja hankkeet Kalatiekanavan alueesta Arporetum luontopolku suunnitelmiin, reitistöihin, Karavaani-alueeseen, Saunamaailma ja Saunatonttu tuotteistukseen sekä Saunalauttoihin, uuteen teollisuushalli projektiin, Kyrönsaareen suunnitelmiin, liikenneväylien parantamiseen ja vesihuollon sekä infran parantamiseen, sekä moneen muuhun ja merkittävään asiaan meidän yhteisen kunnan elinvoimaistamiseksi.

Investoinnit ja talousarviot ovat meillä kunnissa nyt keskiössä, joten on äärimmäisen tärkeää pitää huolta kunnan kehittymisestä ja elinvoimaistumisesta, mutta myös tarkasta talouskurista alijäämän kattamiseksi. Tämä tulee myös tarkoittamaan Lappajärvellä monia vaikeitakin päätöksiä, joista valtuustonkin siunaama tulovero prosentin nostaminen 21,5% – 22,00% oli välttämätön toimenpide tämän vuoden työntekijöiden lomautuksien johdolla.

Me emme voi kuitenkaan säästää itseämme hengiltä, siksi on äärimmäisen tärkeää tehdä oikeita päätöksiä ja linjauksia, joilla vaikutamme kuntamme tulevaisuuteen. Vaikea aika vaatii kuitenkin myös vaikeita päätöksiä ja kunnan talous on oltava terveellä pohjalla ja alijäämän kattamiseksi meidän tulee tehdä kaikki voitavamme.

Haluan toivottaa vaikeasta ja haasteellisesta ajasta huolimatta kaikille jo tässä kohtaa rauhallista ja rakkauden täyttämää Joulun odotuksen aikaa. Tämä joulu tulee olemaan meille kaikilla ehkä hiukan erilainen, mutta varmasti monella tapaa mieleenpainuva. Mikäli emme voi viettää tänä vuonna ihan perinteikästä joulua ja loppuvuotta, niin tämä säilyköön muistoissamme ajanjaksona, joka nostaa lähimmäisen rakkauden ja ihmisyyden ehkä kaikkiemme ajatuksiin ja tekoihin.

Pysytään terveinä, huolehditaan lähimmäisistämme ja heistä, jotka meitä eniten tarvitsevat. Suojaudutaan, pidetään etäisyyttä ja vältetään kontakteja, mutta ei sydämen tasolla.

Joulun alun ajatuksin,

Sami Alasara

Kunnanjohtaja

Lappajärvi

Vieritä ylös