Elokuu ja syyskuu 2020

Lappajärven kunnanjohtajan artikkelikuva

Syyskuinen tervehdys kaikille!

Syksy on nyt virallisesti alkanut, aurinko paistaa tätä kirjoittaessa lämpimästi, joten vielä on toivon mukaan kesää jäljellä. Työntäyteinen syksy on jo kuitenkin täydessä vauhdissa täällä meillä kuntalassa .Kesä oli kohdallani lämmin, odotettu, työntäyteinen, mutta eritoten perhekeskeistä yhdessäoloa ja aikaa. Ikävät, mutta välttämättömät henkilöstöömme kohdistuneet pakkotoimet 2 vko.lomautuksineen osuivat kohdalleni kesä / heinäkuun vaihteessa, joista jatkettiin sitten pari viikkoa ansaittua lomaa. Onneksi kuitenkin edes opettajiin kohdistuvat lomautukset voitiin kuitenkin viimein perua, ja silläkin saralla on päästy nyt täyteen vauhtiin ja normaaleihin opetussuunnitelmiin.

Päällisin puolin yhteiskunta on käynnistynyt uudestaan koronan aiheuttaman pandemian jälkeen, mutta kuitenkin sen seuraamukset näkyvät edelleen joka puolella, niin ihmisten muuttuneina käyttäytymistapoina, aukiolo aikoina, rajoituksine jne. jotain on todellakin muuttunut tai sitten pelko ja huoli tulevasta näkyy tietyllä tavalla toreilla ja turuilla. Yhtä kaikki, ikävää uhkaa on jälleen ilmassa mutta toivottavasti pahin on nyt takana ja otamme koronan vastaiset toimet vakavissamme ja vältämme seuraavan yhteiskuntamme toiminnan kannalta fataalin aallon järjestelmällisillä ja kohdennetuilla toimilla tehokkaasti, ennen kuin kauan odotettu rokote koronaa vastaan saadaan lopulta markkinoille.

Koronasta ja sen uhasta huolimatta meidän pitää elää ja yhteiskunnan pitää pyöriä. Välttämättömät palvelut on taattava joka tilanteessa ja kuntien palvelujen tuottajana pitää pysyä elinvoimaisina ja valppaina joka tilanteessa.

Toivon, että tempauksemme ”The Mayors March” eli kuntajohtajat marssilla oli esimerkillään yksi esimerkki yhteistyön välttämättömyydestä Lappajärvelle ja koko Järviseudulle. 19,5 h tuntia kestävällä koitoksella ja noin 76 km taipaleellamme, sekä 36h nukkumattomalla putkella, emme vain keskustelleet yhteistyön merkityksestä, vaan teimme sitä käytännössä. Rikki hiertyneet jalat ja ruhjeet kehossa, karhun näkeminen, tappava +32C helle, sadat paarman pistot, loputtomat korpitaipaleet, väsymys ja uupumus, mutta ehtymätön huumori ja taistelutoveruus hienojen kunta-kollegoiden seurassa, sekä sydämelliset ihmisiset apuineen matkalla, ja näitä uskomattomia jopa satoja ihmisten kohtaamisia ja keskusteluita Suomen ainutlaatuisessa suvessa, meidän kraatterijärven ympärillä.

Tämä tietojemme mukaan ehkä jopa maailman pisin kuntajohtajien yhtämittainen palaveri kokoajan liikkeessä, ei ollut vain kolmen kuntajohtajan Alajärven Kaupunginjohtaja Vesa Koivusen, Vimpelin kunnanjohtaja Sam Leijonanmielen ja Lappajärven kunnanjohtaja Sami Alasaran päätön idea, vaan aito pyrkimys osoittaa yhteistyön merkitys konkretian muodossa koko seutukunnallemme ja Suomelle. Meidän tulee katsoa kuntien yhteistyötä ja sen mahdollisuuksia uudesta kulmasta ja vinkkelistä, meidän tulee heittää vanhat kaunat ja erimielisyydet romukoppaan ja yhdistää voimamme.

Meidän kunnianhimoinen Unescon Geopark-hanke on ja tulee olemaan jo yksi keskeinen yhdistävä tekijä meidän seutukunnan historiassa. Tätä samaa kaavaa tulee jatkamaan toivon mukaan kunnianhimoinen ajatus ehkä jopa Geopark-alueen yhteisistä loma-asuntomessuista, saunamaailma ja saunan tuotteistaminen, maailman suurin jääkaruselli, Lappajärven, Alajärven ja Vimpelin yhteisenä osoituksena yhteistyön voimasta ja halustamme tulla nähdyksi sekä kuulluksi kansallisesti ja kansainvälisesti. Tokion olympialaiset, yhteistyökuviot Kiinaan, Etelä-Koreaan, Saksaan, sekä yhteiset matkailulliset toimemme ja koko elinvoima kenttämme hiomisen palvelemaan koko seutukuntaa ja yhteistä isoa visiota ovat asioita joita hyvällä yhteistyöllä tehdään ja saavutetaan.

Toivon todella, että tämä erittäin positiivista julkisuutta yli maamme rajojenkin saanut tempauksemme olisi alkusysäys jollekin isommalle, jollekin sellaiselle jota arvokas ja ainutlaatuinen alueemme ja sen asukkaat, kuntalaiset, lomalaiset, vierailijat ja läpikulkijat voisivat ylpeydellä katsoa ja kokea.

Budjetti syksy tulee kuitenkin olemaan jälleen erittäin raskas niin täällä Lappajärvellä kuin koko seutukunnassamme. Talouslukujen laatiminen vallitsevien olosuhteiden valossa tulee olemaan nyt todella haasteellista alijäämän pysäyttämiseksi. Lähes koko kuntasektori on suuren epävarmuuden ja rakenteellisten muutosten paineessa. Kuntien kantokyky on siis vaarantunut lähes koko Suomessa. Kunnat tulevat tarvitsemaan vanhempaa valtion mukaan tuloa. Työttömyys on alueella selvässä nousussa, ja konkurssien uhkakaan ei ole vielä väistynyt. SOTE ja sen arvaamattomuus kuormittaa kuntiamme ennennäkemättömällä tavalla. Haasteita riittää meille kaikille, mutta mikäli yhteistyömme tulee olemaan vähääkään tällä tasolla ainakin Järviseudulla, niin voimme kuitenkin uskoa ja katsoa tulevaisuuteemme vahvemmin ja luottavaisemmin. Yhdessä me olemme osa isompaa kokonaisuutta ja yhteistyöllä me lopulta määritämme mitä me oikeasti haluamme olla ja kuinka me käännämme haasteet ja vaikeudet voitoksi!!!

Mukavaa ja aurinkoista syyskuuta sekä alkanutta työntäyteistä syksyä kaikille,

Sami Alasara

Kunnanjohtaja

Lappajärvi

Vieritä ylös