Tammikuu 2020

Lappajärven kunnanjohtajan artikkelikuva

Arvon Lappajärveläiset ja kirjoitukseni lukijat,

Vuosi vaihtui ja Tammikuu 2020 on jo pitkällä. Mennyt vuosi 2019 ja minun kohdallani paremminkin mennyt syksy oli erittäin mielekäs, vauhdikas, mutta toki myös välillä raskas ja vähäuninen. Positiivinen tekemisen meininki ja loistavat, sitoutuneet työkaverit ja luottamushenkilöt, sekä kyläläisten, kuntalaisten ja koko seutukunnan tahtotila kuitenkin auttoivat energiatason pysymään kokoajan huipussaan.

Vuosi 2020 tulee kuitenkin jälleen olemaan haasteellinen ja ehdottoman työntäyteinen vuosi. Alijäämämme ei ole mukavaa katseltavaa, ja sen selättäminen tulee vaatimaan niin virkamiehiltä, luottamushenkilöiltä, kuin kuntalaisiltakin monenlaisia ponnistuksia yhteisen päämäärän eteen. Heikko verotulojen kehitys ja aiempaa nopeammin kasvaneet kulutus-menot eivät ole vain Lappajärven tai koko seutukunnan huolenaihe, vaan koskettavat lähes koko kuntasektoria läpi Suomenmaan. Samat aikaisemminkin esille monta kertaa tulleet ”peikot” väestön ikääntymisestä – muuttotappioon ja verotulojen pienentymisestä – Sote kustannuksiin ja rakennuksien kunnosta – palveluihin jne. aiheuttavat kunnille valtavan haasteen.

Me Lappajärvellä olemme kuitenkin ottaneet haasteemme vakavasti. Me emme alkuunkaan anna periksi. Meidän yleinen tahtotila on selvitä voittajina tässä armottomassa kamppailussa koko kuntasektorilla. Voin hyvillä mielin sanoa, että olen enimmäkseen kohdannut ihmisiä, jotka haluavat muutosta. Nämä muutoksen tuulet koskevat koko seutukuntaamme. Me olemme sitoutuneet entistä parempaan yhteistyöhön jo monella sektorilla, joista nyt virallisestikin Unescon Geopark-projekti on erittäin hyvä esimerkki ja osoitus, että me pystymme entistä parempaan yhteistyöhön. Kuntiemme suhteet ovat paremmat kuin milloinkaan, joka edesauttaa yhteistä tahtotilaamme selvitä, ja nähdä kokonaisuus kaikille hyödyksi olevana muutoksena.

Meidän monet yrittämistä tukevat ratkaisumme ja panostuksemme näkyvät viiveellä, mutta niiden suunta on oikea. Me odotamme JPYP:ltä nyt positiivista piristysruisketta koko tälle sektorille. Meidän isot hankkeemme kalatiekanavasta – saunamaailmaan, Halkosaareen, uuteen koulurakennukseen, Kyrönsaareen, massatapahtumiin, Tokio2020 hankkeeseen ja koko Geopark-kokonaisuuteen jne. tulee nähdä panostuksena ja osoituksena halustamme kehittyä ja selviytyä kiristyvässä kuntien tilanteessa. Meillä on valtavat mahdollisuudet, mutta meidän tulee uskoa niihin. Meidän tulee hyödyntää ainutlaatuinen sijaintimme ja ominaispiirteiset rikkautemme koko kuntamme ja seutukunnan hyväksi. Yhteistyö ei ole keneltäkään pois, yksin olemme liian pieniä ja yhdessä olemme aina vahvempia. Meidän tulee huolehtia kuntalaisistamme vauvasta – senioreihin, joten palvelujen varmistamiseksi meidän tulee uudistua, näkyä, kuulua, sekä hyödyntää geologisen perintömme ainutlaatuisuus osana uudistuvaa Lappajärveä kansallisesti ja kansainvälisesti. Lappajärvi on ihmisen kokoinen kunta ja haluaa pysyä ihmisen kokoisena kuntana kaikille jatkossakin.

Sami Alasara

Kunnanjohtaja

Lappajärvi

Vieritä ylös