Kesätervehdys Lappajärveltä

artikkelikuva kunnanjohtajan tervehdys

Kivi Kivestä

Kivi kivestä…

Lappajärvi kylpee jälleen kesässä. Lukemattomat tapahtumat ja ainutlaatuisen kaunis ja monipuolinen alueemme näyttäytyy kirkkaimmassa valossaan. Voimme olla alueestamme jo nyt todella ylpeitä.

Voi kai sanoa, että viimeajat ja pikemmin viimevuodet ovat olleet kovinkin tuulisia ja epävakaita. Sama epävakaisuuden ja tuulisuuden aika ei vain päästä meitä vaikutuksiltaan, ei vaikka kuinka pyristelisimme vastaan.

Syitä tähän on paljon, joista viimeaikainen täysin järjetön Ukrainan sota vain lisää epävarmuuttamme kaikesta ja kaikkeen. Ennustettavuus lähes kaikilla aloilla on hämärän peitossa, ja tämä jos joku tuo myös meille kuntiin haasteita, jotka me joudumme muiden jokavuotisten haasteiden joukossa nyt parhaan kykymme ja tietämyksemme mukaan huomioimaan.Me emme toisin sanoen ennusta säätä, meidän tulee pärjätä säässä kuin säässä.

Kirjoitan tätä tekstiä itseasiassa Saksasta, jossa olen vastavierailulla Sachsens Mitte Geoparkin kutsumana. Alue on mitä ainutlaatuisin pala kaunista Saksalaista maaseutua, jota hallitsee vahva kaivostoiminnan historia ja ylpeys juuristaan.
Isäntäväkemme koostuu useista eri kunnista, joista mainittakoon erityisesti meillä Lappajärvelläkin ja järviseudulla vieraillut Halsbruckenin pormestari mr. Beger. Hän on yksinkertaisesti uskomattoman hieno mies, upeine taustajoukkoineen. Heistä on muodostunut jo läheisiä meille. Hänen kiinnostuksensa aluettamme kohtaan saa jo pian jatkoa, sillä pormestari suunnittelee ajavansa tänne moottoripyörällään vielä tänä kesänä. Muita upeita Saksalaisia Geopark-veljiämme ja -sisariamme ovat mm. Wilsdruff, Rebenau, Klingenberg ja paljon muita. He antoivat meille uskoa, että olemme oikealla polulla. Ystävyys, yhteistyö ja keskinäinen luottamus eivät tunne rajoja, tai etäisyyksiä.

Valitettavasti saimme Saksaan ikävän uutisen jälleen alueeltamme. Ainutlaatuinen Geopark-alueemme on jälleen menettämässä yhden arvokkaan lenkkinsä, nyt Ähtärin valtuuston yllätyspäätöksellään.
Olen asiasta syvästi pahoillani ja pettynytkin, mutta loistava saksalainen isäntäväkemme ja oma upea ryhmämme jatkoi työtään täydellä energialla ja positiivisuudellaan eteenpäin ikävistä uutisista huolimatta. Tämä oli meille osoitus, että meillä on oikeasti käsissämme jotain, minkä toivomme vielä rikastuttavan aluettamme, sen asukkaita, yrittäjiä ja yhteisöjä.

Geopark on aina yhteistyön ja pitkäjänteisyyden tulos; ei ole Geopark aluetta, jossa ei olisi kahlattu vaikeuksissa tai rämmitty soissa ja suvanteissa. Geoparkin yhteinen sanoma on kaikkialla yhteistyö, avunanto ja oman alueen markkinoinnilliset tavoitteet sekä perinteiden ja geologisen perimän vaalimisen tärkeys, arvostus ja säilyttäminen.

Emmehän ole oikeasti valmiita menettämään tätä valtaisaa mahdollisuutta koko alueemme elinvoiman ja tietoisuuden lisäämiseksi? Emmehän ole valmiita hukkaamaan tätä vuosien perusteellista työtä, näitä miljoonia euroja tai mahdollisuutta yhteistyöhön, jota meille tarjoillaan ovista ja ikkunoista.
Alueemme ainutlaatuinen perimä, ominaispiirteet, rikas kulttuuri ja historia ansaitsee paikkansa auringossa, mutta arvostammeko me sitä itse ja kuinka paljon?

Lainatakseni Halsbruckenin pormestarin herra Begerin sanoja minulle meidän viimeisenä iltana minun antaessa hänelle kärnäiittikiven saunan kiukaaseensa ”Sami, annan sinulle myös tämän kiven muistona yhteisistä hedelmällisistä hetkistä, ja toivon, että tämä 800 metrin syvyydestä ja pimeydestä hakattu kappale värillään ja kirkkaudellaan symboloi sitä yhteistyötä, jotka haasteiden ja vaikeuksien kautta saavutetaan.”

Yhdessä me olemme aina enemmän.

Aurinkoista ja hyvää kesää kaikille,

Sami Alasara
Kunnanjohtaja
Lappajärven kunta

Scroll to Top